Zpátky do školy - jak se z toho nezbláznit?

Prázdniny se přehouply do finále a přichází čas připravit své nejmenší zpátky do školy. Nákupní seznam je plný věcí, které bychom neměli zapomenout a do toho dítko začíná být přešlé, že prázdniny už končí a musí se vrátit zpátky do lavice. Jak se z toho všeho nezbláznit a zvládnout návrat zpátky v pohodě a s přehledem? Kafe je určitě taky možnost, ale vyřeší tenhle problém jen dočasně.

Oxybag_vyber (10)

 

Mluvte o škole pozitivně

Dítě většinou bývá ke konci prázdnin otrávené, že končí jeho oblíbené období a musí se vrátit ke školnímu režimu – vstávání brzy ráno, hodiny soustředění a domácí úkoly. Zaveďte téma na kamarády a kroužky, kterých se určitě po dvou měsících nemůže dočkat.
Jestli ho čekají nové předměty, sedněte si a popovídejte si o nich. Fyzika není jen nudná hodina plná nezáživného povídání, ale dozví se tam spoustu zajímavostí o tom, jak věci, které běžně používá, fungují. A chemie? Zapomeňte na nudné vzorečky. Jak tenkrát vašemu chemikáři vypěnila zkumavka po celé třídě, si přeci pamatujete dodnes a vašeho malého čekají při chemii podobné zážitky.
A kdyby ani to úplně nezabralo, připomeňte svému školákovi, že během školního roku je spousta dalších prázdnin. Ty podzimní už klepou na dveře a po nich jsou tu Vánoce – další z nejoblíbenějších období v roce.

 

Začněte školáka připravovat na nový režim

Aby hned první školní den nezačal pro dítě šokem, připravujte ho nenápadně na brzké vstávání alespoň poslední týden – večer dřív do postele a ráno budíček. Procvičujte učivo formou her nebo pracovních sešitů, které dnes seženete v každém papírnictví, a odměňte ho oblíbenou sladkostí nebo zmrzlinou, ze které bude nadšené rozhodně víc než z červené známky na konci stránky.



Udělejte z nakupování věcí zábavu

Navnaďte školáka už při psaní seznamu, co všechno bude do školy potřebovat. Dejte dohromady co nejvíce letáků s tématem Zpátky do školy, projeďte akce na internetu a podle seznamu vybírejte věci, které se mu budou líbit. Někdy udělá radost i malá drobnost s oblíbeným hrdinou.

 

Nezapomeňte na základní vybavení i věci do kroužků

Školní batoh už je ošoupaný a začíná se pomalu rozpadat? Vyberte s dítkem ideální velikost, design i tvar. Výběr nepodceňujte, tašku bude nosit na zádech každý den, tak ať mu neničí záda a nosí ji z hrdostí. Pro lepší přehled jsme rozdělili batohy podle tříd:

S batohem pak samozřejmě musíte sladit i penál, kufřík na výtvarku, sáček na cvičky nebo vak na záda. U nás můžete také najít dětské peněženky, klíčenky a kapsáře na lavici.

Zkontrolujte všechna pravítka, pastelky, kalkulačku, kružítko, tužky na rýsování, vodovky, tempery, desky na sešity, a hlavně svačinový box. Rozsypaná svačina v tašce nikoho nepotěší.

TIP: Menším školákům raději všechny věci podepište, nebo využijte razítko se jménem, v našem firemním kolektivu se nám osvědčily tyto. Předejdete tak zbytečným ztrátám a dohadování s ostatními dětmi a jejich maminkami.

 

Je těch výdajů naráz moc?

Začátek školního roku může být finančně náročný, ale letos nabízí pomoc stát. Rodiče mohou získat příspěvek na školní výdaje, což ulehčí rozpočet a zajistí, že vaše děti budou mít vše potřebné pro úspěšný start. Využijte této příležitosti a připravte své děti na školu bez stresu! Více informací zde.
Při návratu do školy tedy zbytečně nestresujte. Stačí pořádně namotivovat dítko, neodfláknout nákupní seznam a vybrat ty správné školní pomůcky a můžete si dát nohy nahoru a vychutnat si to zasloužené kafe.