Jak vybrat aktovku

Nastal čas. Váš malý uzlíček štěstí už dávno nežvatlá a neusmívá se na vás rozkošnou bezzubou tvářičkou. Sahá vám do pasu i výš a má plnou pusu zubů. Možná kromě těch předních. Hodně toho už ví a umí, ale ještě se toho hodně dozví. Od září ho totiž čeká školní lavice a s ní spousta nových zážitků a povinností. Ještě předtím ovšem musíte vybrat jednoho veledůležitého společníka – školní aktovku.


Ušetřete si zklamání a vyberte aktovku společně

Váš malý budoucí školák se těší na školní dobrodružství mezi nové kamarády nebo ho snad i trochu ovládla nervozita. Vy běháte po obchodech a nakupujete přezůvky, sešity, pouzdro psací potřeby, cvičební úbor, cvičky, sáček na ně a moře dalších potřebných věcí. Mezi ošemetné a nelehké úlohy ještě před začátkem školního roku patří pořízení aktovky. Velkolepý vrchol, pověstná třešinka na dortu. Musí být dokonalá. Ale podle koho? Podle rodičů musí splňovat mnoho vlastností. Podle malého předškoláka musí být především krásná.

Co je tedy to důležité? Přece obojí! Mrňous bude aktovku nosit denně na zádech, a ještě k tomu pěkně naloženou. Vyberte tedy takovou, která mu s tím pomůže co nejvíc. Právě proto, že bude vaše dítě aktovka doprovázet denně, musí se mu líbit. Dítě by mělo byt se svou aktovkou spokojené, nosit ji s radostí, ne-li pyšně! Vybralo si přeci tak cool kousek! Nekupujte tedy batoh, který se líbí hlavně vám. Nechte vybrat juniora. Na vás padá především volba kvalitního kousku. Jak ho ale poznat? Čtěte dál!

 

Anatomie, ergonomie i bezpečnost patří společně na první místo

Při výběru nového batohu či aktovky vždy respektujte věk a výšku dítěte. Dále se zaměřte na vlastnosti samotného batohu jako váha, anatomické prvky a polstrování, v neposlední řadě bezpečnostní prvky. Nezapomeňte, že vývoj pohybového aparátu dítěte mladšího školního věku stále pokračuje. Špatné nastavení batohu nebo nevhodně vybraný batoh může mít negativní vliv na tento vývoj i na držení těla.

Pokud jste tedy svému malému předškolákovi udělali radost a koupili mu Ferrari mezi batohy, nezapomeňte také na jeho správný servis – tedy dobré nastavení jednotlivých prvků. Správně uchycené ramenní popruhy kopírují tvar ramene a drží batoh přibližně 2–3 cm pod úrovní ramene. Přítažné pásky pomáhají fixovat školní batoh a odlehčují ramena i krční páteř, je proto výhodné, aby na vybraném batohu byly. Zádový systém batohu respektuje svým tvarem esovitý tvar páteře a dotýká se zad, mezera by neměla být větší než na vsunutí dlaně.

Batoh končí nad hýžďovým obloukem dítěte v oblasti horní části pánve. Váha aktovky spočívá na pevné kostěné struktuře v blízkosti těžiště těla. Batoh svou šířkou nesmí bránit volnému pohybu rukou. Nesmí být širší než ramena dítěte a sedí symetricky uprostřed zad. Hrudní popruh lépe drží ramenní popruhy i celou aktovku na správném místě. V neposlední řadě batoh nepostrádá bezpečnostní reflexní zóny, díky kterým řidiči malé chodce dobře vidí.


Co všechno může špatné nastavení batohu způsobit

Nevhodné nastavení ramenních popruhů, ale i nošení batohu na jednom rameni zvyšuje riziko špatného držení těla a deformace páteře. Batoh příliš nízko vede k tendencím předsunutí hlavy i ramen a hrbení zad. Pokud má dítě batoh moc vysoko, opírá se v oblasti beder a přetěžuje ji. Což může vést k deformacím této části těla. Pokud kvůli špatnému nastavení omezuje aktovka pohyblivost krční páteře, může docházet nejen k blokacím a bolestem, ale také se jedná o bezpečností riziko. Ramenní popruhy nesmí být v těsném kontaktu s oblastí krku, jinak mohou způsobovat bolestivé otlaky.


Na závěr radíme užitečné tipy a triky

Váha samotného batohu patří také mezi stěžejní faktory. Obecně samozřejmě platí, že čím lehčí, tím lepší. Aktovka by neměla přesáhnout 15% váhy dítěte. Jak do batohu naložíte pomůcky může také velmi pomoci. Skládejte je tedy rovnoměrně. Ty nejtěžší blíže k zádům a ty lehčí postupně dále. Kontrolujte obsah batohu každý den a zbytečnosti nechávejte doma. Dávejte dítěti pouze prázdnou láhev na vodu, maximálně se šťávou. Vodu si dopustí ve škole. I při samotném nákupu školních potřeb sáhněte radši po těch lehčích, například sešity vybírejte tenčí. V neposlední řadě dopřejte dítěti po škole dostatek pohybu. To mu pomůže vyrovnat statické zatížení páteře při dlouhém sezení v lavici.

Při zrodu našich aktovek a batohů stojí i fyzioterapeut Mgr. Jakub Veškrna. Ten dbá na to, aby všechny naše produkty splňovaly uvedené nároky a ruku v ruce s barevnými a trendy designy potěšily nejen rodiče, ale i děti.